Hurmanın Faydaları Nelerdir

11-07-2023 18:27
Hurmanın Faydaları Nelerdir

Hurmanın Faydaları Nelerdir?

Afrika ve Arap Yarımadası bölgesinde, özellikle Suudi Arabistan’da yetişen ve palmiyegillerden olan hurma bitkisi, yalnız her yerde üretilemiyor olmasından ötürü değil, sayısız faydasının olması ile de oldukça özel bir bitkidir. Üstelik yalnızca meyvesi değil, yaprakları da çok değerlidir. Ancak ülkemizde de olduğu gibi pek çok yerde bu bitki meyvesi ile değil, kurusu ile bilinmektedir. Tıpkı yaş hali gibi, kuru hali de her derde deva olan hurmanın faydaları saymakla bitmiyor.

Özellikle hurmadaki vitaminler, birazdan bahsedeceğimiz çok sayıdaki faydanın en temel kaynaklarıdır. Çok zengin bir lif kaynağı olmasının yanında içerisinde A, B1, B2, B3, B6, B9, C, D, K vitaminleri ve çok sayıda minarel de bulunmaktadır.

Tokluk Hissi Yaratır

Evet, laksatif etkiye sahip olmasından ötürü kuru hurma, vücuda tokluk hissi vererek özellikle duygusal yiyicilerde çok büyük etkiler yaratabilmektedir. Bu özelliğinden ötürü diyet programlarında aktif bir tol oynayan hurma, yağ yakıcı etkisi ile zayıflamak ve fazla yağlardan kurtulmak isteyenler için de güvenilir ve uğrak bir duraktır.

Kanser Riskini Azaltır

Hurma, özellikle aile geçmişinde kanser hikayesi ve/veya hikayeleri olan kişiler için sıkça tüketilmesi önerilen bir besindir. Bu, hurmanın yüksek bir lif kaynağı olmasından kaynaklanmaktadır. Kanser önleyici bu özellik, yüksek lif içeren besinlerin ortak yönüdür.Öyle ki, hurmanın anavatanının Arap Yarımadası olmasından dolayı Araplar’da kanserin görülme sıklığının çok düşük olduğu tespit edilmiştir. Kanserin genler yolu ile jenerasyonlar arası aktarımı mümkün olduğundan dolayı hurmanın yalnızca kanser hastaları için etkili bir besin olduğunu söylemek yanlış olacaktır. Hurma yalnızca var olan kanser hücrelerini öldürmek için değil, bu riski taşıyanlarda riski önlemek için de tüketilmektedir. Bu kapsamda kuru hurmanın faydaları insan sağlığını olumlu yönde etkiler.

Lif yönünden zengin bir kaynak olmasının yanında, A vitamini grubundan olan beta karoten açısından da zengin olması, kuru hurmanın kanser riskini azaltıcı/önleyici özelliğini desteklemektedir. Çünkü beta karotenin, özellikle kanser hücrelerine karşı savaşan bir vitamin olduğu bilinmektedir.

Antioksidan ve Kalp Dostu

Hurma besin değeri oldukça yüksek olan bir meyvedir. Bunun yanında antioksidan özelliği de çok baskındır. Hurmanın bu baskın özelliği, vücuttaki bakterileri temizleyerek özellikle kalp tıkanıklıklarının ve neredeyse diğer bütün kalp rahatsızlıklarının önüne geçilmesini sağlar. İçerisinde hiç kolesterol barındırmıyor olması da hurmanın tam bir kalp dostu olarak değerlendirilmesinin ana sebeplerinden biridir.

Bunun yanında antioksidan bakımından güçlü bir besin olması ile bağışıklık sisteminizi güçlendirip, bünyenizi sağlamlaştırma özelliğine de sahiptir.

Kemikleri Güçlendirir

Hurmanın içeriğindeki çok sayıdaki minerallerden olan kalsiyum ve fosfat, kemikleri güçlendirme etkisine sahiptir. Kemik gelişiminden sorumlu olan vitaminlerin eksik olması halinde, bu vitaminlerin yerini alan mineraller, vitamin eksikliğinin doğurabileceği rahatsızlıkların önüne geçer. Bu özelliği ile özellikle yaşlılarda ve çocuklarda kullanımı olumlu etkilere yol açmaktadır.

Kansızlığı Önler

Anemiyi, halk arasında bilinen adı ile kansızlığı önleyici özelliğe sahip olması, kuru hurmanın faydaları arasına girmektedir. Belli başlı insanların vücudunda kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda sıkıntılar ve aksaklıklar olabilmektedir. Bu insanların bağışıklıkları yeterince güçlü olmadığı gibi, enerjilerinde de belirgin bir düşüklük gözlemlenir.

Hurma tüketimi, kırmızı kan hücrelerinin üretimini artırarak kansızlık ile mücadele eden insanların savaşlarında kullanabilecekleri güçlü bir silah niteliğini edinir. Bunu sağlayan, hurmanın içeriğinde yüksek miktarda bulunan ve sağlıklı kan hücrelerinin oluşumunda büyük rol oynayan demirdir. Özellikle hamilelik sürecinde olan kadınlarda ve gelişim aşamasında olan çocuklarda demir üretimi çok önemli olduğundan, bu kişilerin hurma tüketmesi şiddetle önerilmektedir.

Hafızayı Güçlendirir

Hurmanın özellikle yaşlılık çağındaki insanlarda gözlemlenen en büyük etkisi, hafıza kaybının önüne geçmesidir. Genel olarak yalnız hafıza kaybı için değil,  yaşlılıkta gerçekleşmesi mümkün olan pek çok hastalık için oldukça etkilidir. Ancak hafıza kaybı ve buna bağlı bir hastalık olan Alzheimer’ı engellemede hurma, çok daha büyük bir destek kaynağıdır. Hafıza kaybında hurmanın faydası, kanseri önlemede de büyük bir rol oynayan A grubu vitamini beta karoten açısından zengin oluşundan kaynaklanmaktadır.

Hurma faydaları nelerdir sorusuna verilecek yanıtlar bunlarla sınırlı olmayıp, daha pek çok madde sıralanabilir. Sindirim sistemini destekleyici, ruh ve cilt sağlığını koruyucu, gözleri kuvvetlendirici ve vücuttaki şeker seviyesini dengeleyici özellikleri, bu faydalardan bazılarıdır. Kısacası hurmanın desteklemediği bir organ ve fayda sağlamadığı bir hastalık yok denecek kadar az!

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.