Hurma Kaç Kaloridir

11-07-2023 18:26
Hurma Kaç Kaloridir

Hurma Kaç Kaloridir?

Pek çok açıdan eşsiz özellikleri bulunan hurma, gerek faydaları, gerekse besin değeri açısından oldukça zengin bir meyvedir. Şeker açısından da zengin olması, akıllara hurma kaç kalori sorusunu getiriyor. Bu sorunun cevabını verirken, aynı zamanda kuru hurmanın besin değerini de inceleyelim.

Hurmanın Besin Değeri

Hurma besin değeri açısından oldukça zengin bir meyve olmanın yanı sıra lif, vitamin ve mineral bakımından da çeşitliliği fazla olan bir meyvedir. Kuru hurmanın yaklaşık olarak 100 gramında mevcut olan besin değeri aşağıdaki gibidir:

  • 100 gramında bulunan temel maddeler: 72 gram karbonhidrat, 2,2 gram protein, 0,4 gram yağ

 

  • 100 gramında bulunan mineraller: 1 mg sodyum, 58 mg magnezyum, 648 mg potasyum, 63 mg fosfor, 3 mg demir, 59 mg kalsiyum

 

  • 100 gramında bulunan lif: 2,3 gram

 

  • 100 gramında bulunan vitaminler: 0,5 gram A vitamini, 0,09 mg B1 vitamini, 0,1 mg B2 vitamini, 2,2 mg B3 vitamini, 0,153 mg B6 vitamini, 24,9 mg B9 vitamini.

Hurma Kaç Kalori?

1 hurma kaç kalori sorusuna verilecek yanıt ise değişken olabilmektedir. Çünkü kuru hurmanın pek çok farklı çeşidi olduğu gibi, bu çeşitlerin boyut ve gramajlarında da belirgin değişiklikler gözlemlenebilmektedir.

Genel olarak bakıldığında bir hurmanın adet olarak kalori değerini net bir biçimde hesaplamak mümkün değildir. Buna karşın bir hurmanın 1 gramında bulunan kalori miktarının 3 olduğu bilinmektedir. 10 gramlık bir hurma 28 ile 30 kalori arasıyken, 100 gramlık hurmada yaklaşık olarak 280 kalori bulunmaktadır. Elbette kuru hurma kalori hesabı hurma çeşidine göre yapılmalıdır.

Ancak hurmalar boyutlarına göre küçük, orta ve büyük olarak birbirlerinden ayrılabilmektedirler. Dolayısıyla 100 gram hurmanın içinde kesin olarak 280 kalori bulunmaktadır, ifadesini kullanmak doğru değildir. Aynı şekilde bir hurmanın 10 gramında 30 kalori olduğunu söylemek de yanlış olacaktır. Bunlar hurma kilosu hesabına göre belirlenen ortalama kalori değerleridir ve boyutlarına göre artıp azalabilmektedirler.

Hurma Kilo Aldırır Mı?

Şeker açısından zengin bir meyve olması, bazı insanların kafasında hurmanın kilo aldırıp aldırmadığı konusunda soru işaretlerine yol açabilmektedir.

Hurmanın içerisindeki şeker, rafine şeker ve meyve şekeri olan fruktozdan farklıdır ve kilo alımına yol açmaz. Bunun aksine, kan şekerini düzenleyici rolü ile hem şeker hastalarına büyük ölçüde yarar sağlar. Hem de tatlı ihtiyacını karşılaması sebebi ile tatlı krizlerinin önüne geçer. Kurutulmuş hurma, içerisinde bulunan doğal şekerden ötürü diyet listelerinin de vazgeçilmezlerinden biridir.

Uzmanlar tarafından hurmanın özellikle öğünlerden önce tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Çünkü lifli yapısından ötürü vücutta tokluk hissi yaratma özelliği vardır. Bu sayede yemek yerken tokluk hissi yaratacak ve fazla yemenin ve gereksiz acıkmanın önüne geçecektir. Üstelik sindirim sistemine de yardımcı olması ile bilinen hurma, bağırsakları çalıştırarak boşaltım sistemini de harekete geçirecek ve kilo vermeyi hızlandıracaktır.

Hurma Kilo Vermek İçin Kullanılabilir Mi?

Çok sayıda faydasının bulunuyor olmasının yanında, kilo vermek ve çeşitli sebeplerden ötürü şeker kullanımını azaltmak isteyenler için de mükemmel bir alternatif olması, kuru hurmayı diyet listelerinin vazgeçilmez ve daimi üyelerinden biri haline getirmiştir. Hatta sırf hurma ile uygulanabilen hurma diyetleri de mevcuttur. Bütün bu sebeplerden dolayı kuru hurma, kilo aldırmaz. Aksine, kilo vermenize yardımcı olur. Ancak her şeyde olduğu gibi, hurmada da ölçüyü kaçırmamak çok önemlidir. Yeterli miktarda hurma kullanımı zayıflamanıza yardımcı olacağı gibi, fazla tüketilmesi de hızla kilo almanıza sebebiyet verebilir.

Bu bakımdan hurmayı kontrollü kullanmak, hurmada kalori hesabı yapmaktan daha mantıklıdır. Doğru kullandığınız takdirde hurmanın diyetinize sağladığı katkıları sizler de göreceksiniz!

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.