Hurma Ağacı

21-07-2023 11:49
Hurma Ağacı

Hurma Ağacı Yetiştirmek İsteyenlere Tavsiyeler

 

Palmiyegillerden olan hurma ağacı, kalın ve dik gövdeli bir ağaçtır. Pek çok açıdan insana benzetilen bu ağaç, sıcak ve kurak bölgelerde yetiştiğinden ötürü Arap Yarımadası’nda ve Afrika’nın belli başlı bölgelerinde yetiştirilen bir bitkidir. Ancak sıcağı ve güneşi seven bir bitki olmasına karşın, bol suya da ihtiyaç duymaktadır. Kökleri sulanmayan bir hurma ağacının meyve vermesi mümkün değildir. Ortalama yaşam süreleri 60 ile 70 yıl arasıdır ki insanlara benzetilmesinin sebeplerinden biridir bu. Bir başka özelliği ise hurma ağaçlarında erkeklik ve dişilik bulunmasıdır.

Döllenerek meyve veren hurma ağaçlarının cinsiyetleri vardır ve bunlar fahl ve ünsa olarak adlandırılırlar. Fahl, erkek hurma ağacına, ünsa ise dişi hurma ağacına verilen isimdir. Dişi hurma ağaçları, yakınlarında erkek hurma ağacı olmadan üreyemezler ve erkek hurma ağaçları, beş adet dişi hurma ağacının arasında bulunur. Hurma ağacı erkek dişi nasıl anlaşılır sorusuna verilebilecek en makul yanıt, ağacın taşıdığı bu özelliklerdir. Peki, hurma ağacı nasıl yetiştirilir? Haydi ayrıntıları birlikte inceleyelim.

Hurma Nerede Yetişir?

Tepeleri güneş, kökleri ise su almak zorunda olduğundan dolayı hurma ağaçları için "Ayağı cennette, başı cehennemde olmalı” denir. Bu yüzden hurma nerede yetişir sorusunun cevabı sıcak iklim bölgeleri olarak yanıtlanabilir. Çöl iklimine alışkın olan doğası sebebiyle çoğunlukla Arabistan ve çevresinde yetişen hurma ağacı nasıl yetiştirilir sorusunu ise yazının devamında açıkladığımız adımlarla yanıtlıyoruz.

Hurma Ağacı Çeşitleri

Yetiştirildiği bölgeye bağlı olarak değişik türleri bulunan hurmaların en yaygın bilinen çeşitleri aşağıdaki gibidir:

  • Mebrum
  • Medine Hurması
  • Safavi
  • Bağdat Hurması
  • Berni
  • İran Hurması
  • Bahri
  • Dayri
  • Hudri
  • Acve Hurması

Hurma Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

Profesyonel hurma yetiştiriciliğinde erkek hurma ağacından alınan polen, dişi hurma ağacına bırakılır ve döllenmenin gerçekleşmesi beklenir. Ancak yetiştirilecek olan, hurma ağacı fidesi ise durum elbette daha farklı cereyan edecektir. Bunun için hurma çekirdeği plastik bir kapta çimlenmesi için 3 gün boyunca ılık suda bekletilir. Ardından çekirdek, altları delik olan bir kabın içerisine, toprağın minimum 10, maksimum 20 cm altında kalacak şekilde dikilir. Ortalama 15 gün içerisinde hurmanın yaprakları meydana çıkmaya başlayacaktır.

Fakat hurma bitkisi için bilinmesi gereken önemli bir özellik daha vardır. Güneşi ve sıcağı seviyor olsa da bir yaşına gelene değin hurma ağaçlarının güneş görmemesi çok önemli bir kuraldır. Aksi takdirde bitkinin yeşermesi mümkün olmayacaktır. Ancak bir yaşından sonra bitkinin, tipik bir hurma ağacının ihtiyacı olan güneşi ve suyu almasını sağlamanız gerekecektir.

Türkiye’de Hurma Yetişir Mi?

Türkiye’de hurma yetişir mi sorusu da sıkça sorulmakta ve merak edilmektedir. Çöl iklimini seven ve benimseyen hurma ağaçlarının Türkiye’de görülme sıklığı çok değildir. Ancak bu yetiştirilmediği anlamına gelmemektedir. Çoğunlukla sıcak bir bölge olmasından dolayı genellikle Akdeniz’de yetiştirilen hurmanın, Güneydoğu Anadolu’da yetiştirildiği de görülmektedir. Ancak ülkenin geneli, hurma yetiştiriciliği için uygun bir iklime sahip değildir.

Hurma Ağacı Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Pürüzsüz gövdeleri ile hurma ağaçları çok özel bitkilerdir. Bu sebepten bakımları da özeldir ve özenli olmayı gerektirir. Dişi hurma ağaçlarının yakınlarında erkek hurma ağacı olmadan üreyemediklerinden bahsetmiştik. Bu sebepten dişi hurma ağaçlarının yanına muhakkak bir erkek hurma ağacı dikmek gereklidir.

Çoğunlukla 10 metreye ulaşan hurma ağaçlarının 30 metreye ulaştıkları da görülmüştür. İnsanlara benzedikleri için uzunluklarının düzgün ve doğru bakım ile doğru orantılı olduğunu söylemek mümkündür. Bu yüzden hurma ağaçlarının kesinlikle sıcak ve güneşli bölgelerde yetiştirilmesi gerekmektedir. Sürekli yağış alan bir bölgede hurma ağacının yaşaması da meyve vermesi de mümkün değildir.

Bu sebeple hurma ağacı bakımı konusunda önemli olan iki kriter vardır: Doğru yerleşim ve doğru bakımdır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.