Hamilelikte Hurma Tüketmek

21-07-2023 11:50
Hamilelikte Hurma Tüketmek

Hamilelikte Hurma Yemek Yararlı Mıdır?

Sayısız konuda sayısız yararı bulunan hurmanın hamilelik sürecindeki kadınlar tarafından tüketimi hem anne için hem de bebek için çok yararlıdır. Hurma, gündelik yaşamda tüketildiğinde kişiye pek çok açıdan yarar sağlar. Ancak hamileyken hurma yemek, hurmanın yararlarını ve olumlu etkilerini katlayarak artırır.

Hamilelikte Hurma Tüketiminin Faydaları

Hamile kadınların hamilelik sürecinde hurma yemeleri, pek çok açıdan bu sürecin daha sağlıklı, daha verimli ve çok daha kolay geçmesini sağlamaktadır. Hamilelikte hurmanın faydaları şu şekildedir:

  • Hurma, vitamin ve mineral açısından ziyadesiyle zengin bir meyvedir. Hamilelik ise bir kadının hayatı boyunca vitamin ve minerallere en çok ihtiyaç duyduğu zaman dilimidir. Bebeğin de bu durumda anneden bir farkı yoktur. Dolayısıyla annenin de bebeğin de hamilelikte bol bol vitamin ve mineral almaları gerekecektir. İçeriğinde 16 farklı mineral ve çeşitli gruplardan vitaminler bulunan ve palmiyegiller ailesinden olan hurmanın hamilelikte tüketilmesi bu sebepten ötürü çok önemlidir.

 

  • Mineral bakımından zengin olan hurmanın içerisindeki minerallerden biri, kalsiyumdur. Kemik gelişimi için çok önemli olan bu mineral, hem bebeğin kemik oluşumunda hem de annenin hamilelik sürecinde hassaslaşan kemik dokularının onarımında etkin rol oynamaktadır. Bu yüzden hamile kadının hurma yemesi özellikle tavsiye edilir.

 

  • Tıpta kadın doğum alanında kullanılan oksitosin, doğumu kolaylaştırıcı etkisi ile bilinmektedir. Doğum yapan kadınlar üzerinde harici olarak kullanılan bu madde, hurmanın içerisinde doğal olarak bulunur. Hamilelikte hurma tüketimi, bu maddenin annenin sistemine doğal yollarla girmesi ve doğumda kolaylık sağlaması için çok önemlidir.

 

  • Hurmanın zengin mineral içeriğinde bulunan bir başka mineral de potasyumdur. Potasyum, bebeklerde ve gelişim çağındaki çocuklarda gelişimi destekleyici ve bağışıklığı güçlendirici bir etkiye sahiptir. Bu bakımdan hamilelik sürecinde de, hamilelik sonrasındaki emzirme sürecinde de hurma tüketiminin büyük yararları bulunmaktadır. Hamilelikte hurma yemek anneye ve bebeğe sayısız fayda sağlar.

 

  • Kadınların doğum yaparken kullandıkları kasa rahim adalesi denir. Bu kasın kuvvet durumu, doğum sırasında harcanan efora da doğumun kolaylığına da doğrudan etki etmektedir. Hurma, bu kasın hamilelik sürecinde güçlenmesinde etkin rol oynamaktadır. Özellikle de doğumun yaklaşık bir hafta öncesine kadar annenin hamilelik süreci boyunca hurma tüketimini sürdürmesi çok önemlidir. Aksi takdirde güçlenen kas yeniden eriyebilir.

 

  • Doğum sırasında anne çok fazla kan kaybeder ve bu da vücuttaki şekerin düşmesine sebebiyet verir. Hurma ise içerisinde kendine has, doğal bir şeker bulundurur. Bu şeker, insan vücudundaki şeker ihtiyacını karşılama ve özellikle de şeker hastalığı yaşayanlarda düşen şekeri ayarlama özelliğine sahiptir. Bu bakımdan hamilelikte hurma yiyen annenin doğum sonrası için de hazırlık yaptığı söylenebilir. Ancak bunun için kişinin doğum sonrasında da hurma yemeye devam etmesi gerekmektedir.

 

  • Hurma aynı zamanda yorgunluk hissini alarak kişinin enerjisini yükseltme özelliğine de sahiptir. Bu bakımdan lohusalar üzerinde de hamilelik sürecindeki kadınların üzerinde olduğu kadar etkiye sahiptir.

Araştırma Sonuçları

Hamilelikte hurmanın faydaları ile ilgili gereken bilgileri detayları ile birlikte yukarıda belirttik. Bunlara ek olarak, 2011 yılında hurmanın hamileler üzerindeki etkisi hakkında yapılan bir araştırmadan ve bu araştırmanın sonucundan bahsedeceğiz.

Ürdün’de yapılan bu araştırmada hamilelik sürecinde günde 6 adet hurma tüketen kadınlar ve hiç hurma tüketmeyen kadınlar karşılaştırıldı.

Sonuçlara göre doğum sırasında hurma tüketmeyen kadınlar üzerinde kullanılan oksitosin maddesi, hurma tüketen kadınlarda kullanılana oranla daha yüksekti. Bunun yanında hurma tüketen kadınlar, herhangi bir suni sancı vb. etkiye ihtiyaç duymadan doğuma başlarken, hurma tüketmeyen kadınlarda durum farklıydı.

Bu konu üzerine hazırlanmış olan bu bilimsel araştırmanın sonuçları da gösteriyor ki hamile kadının hurma yemesi, oldukça önemlidir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.